Jolanthe Biografie

Binnen het werk van fotografe Jolanthe Lalkens hebben portretten altijd een belangrijke plek ingenomen. Dit ontwikkelde zich al tijdens haar studie aan de kunstacademie Minerva in Groningen. Ze studeerde daar ook af met een serie vrouwenportretten. Later was zij onder meer verbonden aan fotoagentschap Galahad in Amsterdam. Sinds 2004 woont ze in Amersfoort en heeft ze een werkruimte in ateliergebouw de Birkt. Daar kwam onder meer de serie Moeder en kind tot stand. Hiervoor portretteerde Jolanthe 25 moeders uit de wijk Vathorst met hun kind. Deze portretten werden destijds buiten op groot formaat op het gebouw van de De Kamers tentoongesteld.

Jolanthe werkt ook in opdracht voor o.a. musea en tijdschriften. Zo is de Maria ontstaan als publiciteitsfoto voor de tentoonstelling in museum Flehite ‘ Maria idool van alle tijden’ de styling was in handen van kunstenaar Sally Pittman. Deze samenwerking hebben ze in meerdere projecten voortgezet wat resulteerde in 2015 met de tentoonstelling ‘Most Fragile’ o.a. in de nieuwe stad en in Museum Flehite.

Het werk van Jolanthe is "slowkijken". Het is de minimalmusic in de fotografie. Het afzonderlijke portret krijgt ook zijn betekenis binnen de serie. Het is niet zozeer hét portret van de geportretteerde, als wel de blik van Jolanthe op de "naakte" individu. Zij is als een chirurg, maar dan wel een vol met empathie.

Foto: © Frans Kanters

Opleiding


Curriculum Vitea


Publicaties


WerkervaringWebsite Art Utrecht: Art Utrecht - Jolanthe Lalkens

Stuur e-mail* Invoer verplicht
Website by Tomston